اما حالا این هوتکها شدهاند قربانگاه کودکان و مردمی که از سر ناچاری برای برداشت آب یا سیراب کردن دامهایشان به آنجا میروند. فقط در یک هفته 6 قربانی گرفته است که تازهترین آن دختربچه 11سالهای است که به همراه برادرش برای سیراب کردن دامشان به هوتکی واقع در بخش «پیرسهراب» شهرستان چابهار میرود اما دختر بچه پایش سر میخورد وهوتک جانش را میگیرد. عبدالصمد پناد بخشدار پیرسهراب میگوید: «روستای محل زندگی این کودکان از شبکه آب بهرهمند است اما فرهنگ منطقه به نحوی است که استفاده از هوتک با زندگی مردم عجین است؛ بنابراین اگر بخواهیم باز هم شاهد چنین حوادث تلخ و ناگواری نباشیم ضرورت دارد خانوادهها با جدیت بیشتری از فرزندان خود مراقبت کنند». این مقام مسئول در حالی مردم را مقصر این وقایع تلخ میداند که همه میدانند سیستان و بلوچستان از بیآبی در رنج است از همین رو این همه قربانی نمیتواند به دلیل فرهنگ مردم در استفاده از هوتکها باشد. اما درست چند روز قبل از این اتفاق، هوتک جان دو دانشآموز، یک معلم و یک کودک 4ساله را گرفته بود. این یعنی اگر فکری به حال ایمنسازی این هوتکها که حفاظی ندارند و کاملا روباز و در میانه روستاها هستند، نشود حتما این هوتکها قربانیان بیشتری را خواهند گرفت. در این راستا چندی پیش محمد کریم عزیزی نماینده سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها گفته بود: «سالها است که به دلیل کمبود آب در استان سیستان و بلوچستان مردم مجبور به کندن گودالهایی به نام هوتک برای جمعآوری آب باران شدهاند که در اطراف این گودالها فنسگذاری و سکوبندی نشده است و به همین دلیل متاسفانه کودکان هنگام جمعآوری آب یا در داخل این هوتکها غرق و یا طعمه گاندوها میشوند که اگر شانس آورده و کشته نشوند حتما قطع عضو میشوند». بدتر آنکه مرگ، قسمت تلخ هوتکها هستند و آنها وضعیت سلامت مردم سیستان و بلوچستان را هم تحتالشعاع قرار داده است. چرا که لاشههای احشام هم داخل هوتک میافتد و آنوقت است که انواع میکروب و باکتری در این آب پرورش پیدا میکند. قسمت قابل تامل ماجرا هم آنجاست که برخی از مردم سیستان و بلوچستان از این آب غیر بهداشتی برای آشامیدن استفاده میکنند.
> واکنش کاربران
حالا مرگ کودکان سیستان و بلوچستانی در هوتک مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفته و واکنش آنها را درپی داشته است.
یکی از کاربران در این باره نوشته است: «عادت به شنیدن خبر مرگ و خو گرفتن به آن زنگ خطریست که خیلی وقته به صدا در آمده».
دیگری نوشت: «بچههای بیگناهی که هر روز در سیستان و بلوچستان غرق میشوند».
یکی دیگر از کاربران گفته است: «با وجود کمبود آب در بسیاری از شهرها و روستاهای بلوچستان برای رفع این مشکلات هیچ اقدامی انجام نشده است. کودکان بلوچ طمعه تمساح و گاندوها میشوند یا در رودخانه و یا هوتکها غرق میشوند».
کاربر دیگری اینطور مینویسد:
«تو یک هفته 6 تا بچه تو هوتکهای آب تو سیستان و بلوچستان غرق شدن! 6 بچه در یک هفته! من شخصا با این خبر میتونم تا مرز جنون و فروپاشی روانی برم».
کاربران دیگر نوشته اند: «هیچ کسی جوابگو نیست؟ لابد گناه این مرگهای دلخراش را میاندازند گردن کسانی که هوتک حفر کردهاند و یا باران! مسئولین بیتقصیرند»، «بیش از دو قرن است که مردمان این سرزمین از هوتکها آب مینوشند، اما چند سالی است که هوتکها در مقابل تامین آب جان میگیرند»، «کافیست چندروز یارانه آبی که درشمال تهران صرف پرکردن استخرها و آبیاری گیاهانشان میشود را حذف وصرف آبرسانی به چابهار ومردم مظلومی که از هوتکها تامین آب میکنند، کنید»، «هوتک تنها منبع تامین آب برخی از مناطق مسکونی در جنوب سیستان وبلوچستان است، واقعا مسئولان دولت به فکر مردمند؟»، «غرق کودکان در هوتک اولین و آخرین بار نخواهد بود. در سیستان و بلوچستان بیشترین روستاها فاقد تاسیسات آب آشامیدنی هستند وتا الان چاره براشون نکردند»، «اما هوتک معنای دیگری هم دارد! هوتک، سهم مردم از آب آشامیدنی است! هوتک، جایگاه غرق شدن کودکان بلوچستان است!».
آفتاب یزد-گروه شبکه